Twee joggers lopen door het park

Stoppen met roken - Tips

Waardevolle tips en informatie voor een leven zonder sigaret

Je bent een roker en wilt verlost geraken van de sigaret? NICORETTE® kan je helpen als je tijdens het stoppen met roken extra motivatie en ondersteuning nodig hebt. Omdat wij weten hoe moeilijk het is om te stoppen, hebben wij enkele tips voor je verzameld. Misschien kunnen die ook jou helpen stoppen met roken …

Stop-tips voor de geest

Stop-tips voor het lichaam

Stop-tips voor de geest

Meer geld voor de mooie dingen

Een tweede vakantie, gaan shoppen wanneer je wilt of jezelf die dure flatscreen gunnen: als niet-roker bespaar je heel wat geld dat je aan een pak leuke dingen kan uitgeven. Gebruik dit feit op je weg naar het niet-rokerschap niet enkel als motivatie, maar ook als beloning. Gun jezelf iets en wees trots op je succes. Met onze sigarettenrekenmachine kan je overigens heel eenvoudig berekenen hoeveel je elke dag, elke maand en elk jaar bespaart.

Leg een begindatum vast

Beslis op welke dag je zal stoppen en duid deze dag met een markeerstift aan in je agenda. Vermijd speciale gelegenheden. Op zulke dagen is stoppen moeilijk. Als iemand uit je omgeving tegelijk met je stopt, zal je het veel gemakkelijker hebben.

Maak een lijstje van de redenen waarom je wil stoppen

Maak een lijstje van alle redenen die je ertoe aanzetten te stoppen. Vergeet daarbij niet de voordelen voor je gezondheid te vermelden. Zo zal bijvoorbeeld je smaak aanzienlijk verbeteren en verdwijnt je ochtendhoest. Ken je ons overzicht al Stoppen met roken: voordelen? Waarschijnlijk vind je hier wel een perfecte motivatie.

Afleiding is alles

Wist je al dat het acute verlangen naar een sigaret maar ongeveer 10 minuten duurt? Zoek dan naar afleiding die ongeveer even lang duurt: luister bijvoorbeeld naar je lievelingslied, eet wat lekker fruit, kauw suikervrije kauwgom of breng meer tijd door in het gezelschap van vrienden die niet roken. Zo ontsnap je aan de verleiding om te roken.

Denk altijd positief!

Als je in de verleiding komt, denk dan aan alles behalve aan een sigaret opsteken – een mooie dag in de natuur, een maaltijd of een mooie herinnering. Hoe minder je aan roken denkt, hoe gemakkelijker het wordt om helemaal niet meer te roken.

Stop samen met een vriend of een vriendin

Gedeelde smart …Stoppen met roken is makkelijker als je er niet alleen doorheen moet. Zoek indien mogelijk dus een vriend of een collega die ook wil stoppen. Dan kan je elkaar motiveren en wordt het stoppen met roken maar half zo moeilijk meer. Lees meer daarover onder Hulp bij het stoppen met roken.

Stop-tips voor het lichaam

Blijf in beweging

Door sportieve activiteiten vermijd je ook de gewichtstoename die wel vaker optreedt bij mensen die stoppen met roken. (Lees meer hierover onder Stoppen met roken zonder bij te komen).

Tijd voor nieuwe gewoontes

Roken betekent dat je iets met je hand en je mond doet. Daarom is het een goed idee om voor een bepaalde tijd een nieuwe gewoonte aan te nemen om die beweging te compenseren, bijvoorbeeld kauwgom kauwen of meer water drinken.

Triggers identificeren

Vermijd vooral situaties die je altijd koppelt aan roken! Als je bijvoorbeeld altijd graag een sigaretje opstak bij je ochtendkoffie, drink dan nu thee. Ook dat glaasje alcohol, dat vaak genuttigd wordt samen met het genot van een sigaretje, laat je in het begin beter staan.

Eindelijk helemaal gestopt – dankzij nicotinevervangers

Rokers die stoppen met roken missen tijdens de eerste fase van de rookstop niet enkel het gewone grijpen naar de sigaret. Als je stopt met roken, zakt de nicotineconcentratie in het bloed en krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen. Die ervaar je in de vorm van meer nervositeit, prikkelbaarheid en tenslotte door een nieuwe drang naar de sigaret (zie ook Stoppen met roken).

Onze tip: nicotinevervangers als

geven je de ontbrekende nicotine zonder de schadelijke stoffen die in sigarettenrook zitten. Lees nu meer over de therapie met nicotinevervangers.