Vrouw hapt naar adem

Roken: gevolgen ...

... voor je gezondheid

Dat sigaretten roken niet gezond is, weet bijna iedereen. Hier vind je alle feiten en de meest voorkomende "rokersziekten".

Gevolgschade voor rokers

  • longkanker (en andere types kanker)
  • hartinfarct
  • hoge bloeddruk
  • beroerte
  • impotentie
  • rokershoest

Dit zijn slechts enkele van de ziekten, die het gevolg kunnen zijn van tabaksgebruik. Als gevolg van deze potentiële ziekten kan de levensverwachting van een roker gevoelig dalen. In België sterven 40 mensen per dag aan de gevolgen van roken. Zelfs passief roken kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gevolgen voor de gezondheid van de luchtwegen

Met elke sigaret ademen rokers meer dan 7000 chemische stoffen in. Daarom zijn de gevolgen van het roken het zwaarst voor onze longen. Die gevolgen worden in tegenstelling tot wat men vaak vermoedt, niet veroorzaakt door de nicotine, maar door de teer en andere partikels in de tabak.

Als die voortdurend worden ingeademd, verstoren ze de werking van de luchtpijptakken. Zo veroorzaken ze een chronische bronchitis, die in de volksmond bekend staat als de "rokershoest". Als de luchtpijptakken nog smaller worden, spreken experten van een chronisch obstructieve bronchitis, die zich kan ontwikkelen tot een chronisch obstructieve longziekte (afgekort als 'COPD'). Deze ziekte staat ook bekend als de rokerslong, met als symptomen een aanhoudende hoest, een verhoogde slijmproductie en kortademigheid.

Andere gevolgen van tabaksgebruik

Wie rookt, loopt een groter risico op kanker. Rokers krijgen niet enkel vaker te maken met longkanker dan niet-rokers: het risico op keel-, mond- en strottenhoofdkanker is bij rokers ook groter.

Bij rooksters is bovendien het gevaar op baarmoeder- en borstkanker groter. Maar kanker is niet het meest voorkomende gevolg van roken. Nog vaker komen er hart- en vaatziekten voor, zoals hartinfarcten en beroertes. Hart- en vaatziekten zijn ieder jaar de belangrijkste doodsoorzaak in België.

Als je het van plan bent, vind je hier een geschikte methode om te stoppen met roken.