Man grijpt naar een nicotinekauwgom

Het verlangen naar een sigaret onder controle houden

5 tips tegen de verleiding!

Als je pas gestopt bent met roken, zal je verlangen naar een sigaret vrij groot zijn. Om dat verlangen te overwinnen zijn de volgende tips en strategieën zeker nuttig.

 1. Hou je motivatie voor ogen

  Als je plots veel zin krijgt om te roken, moet je altijd voor ogen houden waarom je ook weer wilde stoppen: een gezonder lichaam, meer geld voor zinvolle dingen, kleren die goed ruiken, witte tanden … Een overzicht van goede redenen om te stoppen met roken vind je onder Stoppen met roken: voordelen. Je kan ook een persoonlijke lijst samenstellen met redenen waarom je stopt met roken. Een blik op die lijst is voldoende om te weten waarom die sigaret het niet waard is.

 2. Zorg voor afleiding

  Maar 10 minuten … En dan is die acute drang naar een sigaret weer voorbij. Daarom kan het nuttig zijn om korte activiteitjes te voorzien die die fase kunnen overbruggen. Zoek naar afleiding die ongeveer even lang duurt: bekijk bijvoorbeeld een kort filmpje of bel naar een vriend. Roken betekent dat je iets met je hand en je mond doet. Enkele groentesnacks eten of kauwgom kauwen kan daarom ook helpen.

 3. Blijf actief!

  Ook een beetje sport kan enorm helpen om de zin in een sigaret te verminderen. Bovendien leidt de beweging af van de ontwenningsverschijnselen en kan je zo makkelijker definitief stoppen met roken. We zeggen niet dat je elke keer onmiddellijk 10 km moet gaan joggen als je zin krijgt in een sigaret. Vaak is een korte wandeling al genoeg. Bovendien bevordert een regelmatige training de productie van het gelukshormoon endorfine en krijg je daardoor een extra boost. Je zorgt er op die manier ook actief voor dat je zo weinig mogelijk bijkomt (meer hierover onder Stoppen met roken zonder bij te komen).

 4. Triggers identificeren

  Vermijd vooral situaties die je altijd koppelt aan roken! Als je bijvoorbeeld altijd graag een sigaretje opstak bij je ochtendkoffie, drink dan nu thee.

 5. Gebruik hulpmiddelen

  Geneesmiddelen als de NICORETTE® Spray (zie nicotinespray) kunnen je helpen om die drang binnen 30 seconden (bij 2 verstuivingen. Start steeds met één verstuiving. Vermindert je trek niet, gebruik dan een tweede verstuiving.) onder controle te krijgen, zodat je je trek in een sigaret vergeet. Lees meer over de mogelijkheden van de therapie met nicotinevervangers.