Une femme met sa main sur l’épaule d’un homme

Steun bij het stoppen met roken

Samen doorzetten en blijven volhouden

Voor veel mensen blijkt stoppen met roken ongelofelijk moeilijk te zijn. Uiteindelijk moet je het pad naar de sigaretloze vrijheid alleen bewandelen en familie en vrienden kunnen zich vaak niet goed voorstellen wat dat voor jou betekent. Maar als je je persoonlijke omgeving erbij betrekt, kan je wel waardevolle steun vinden.

Samen stoppen

Gedeelde smart is halve smart – dat spreekwoord gaat ook op als je wilt stoppen met roken. Een vriend die ook wil stoppen met roken, kan zich helemaal voorstellen hoe je je voelt en op welke manier je je verlangen naar een sigaret de baas moet worden. Vraag daarom aan je vrienden en kennissen of ze samen met jou willen stoppen met roken. Dat zorgt niet alleen voor steun, maar is ongelofelijk motiverend: elkaar motiveren, samen volhouden.

Breng vrienden en familie op de hoogte

Je beslist natuurlijk zelf of je vrienden en familie op de hoogte brengt van je voornemen om te stoppen met roken. Als je beslist dat te doen, zul je met deze tips de optimale steun krijgen.

Een luisterend oor

Veel mensen kunnen gewoon heel goed luisteren. Probeer daarom aan te voelen wie in je omgeving je het beste begrijpt en een luisterend oor wil bieden terwijl je probeert te stoppen met roken.

Open en eerlijk zijn

Voor de mensen die aan jouw kant staan, kan het heel nuttig zijn dat ze je motivatiekillers kennen. Spreek daarom open over waar je bang voor bent als je gaat stoppen met roken. Zo kunnen je geliefden optimaal reageren als je hen bijvoorbeeld belt als je drang naar een sigaret te groot wordt. En ze begrijpen het dan ook als je liever met hen een thee wilt gaan drinken dan een biertje.

Steun ... Ja, maar welke?

Veel mensen vinden het ongelofelijk motiverend dat ze gewoon begrepen worden. Anderen willen actief meegesleurd worden. Voer daarom met je geliefden een open gesprek waarin je je verwachtingen uitspreekt. Bespreek hier ook wat je liever niet wilt.

Vond je deze voorstellen nuttig? Je vindt meer praktische suggesties onder: Stoppen met roken: Tips.

.