Stoppen met roken tijdens de vakantie

Stoppen met roken tijdens de vakantie

Ontspannen op weg naar de rookvrijheid

Eindelijk vakantie! Dat betekent ontspannen, de druk van de ketel halen en stoppen met roken! Want zo'n korte periode buiten je gewone omgeving is het ideale moment om met succes te stoppen met roken. Wij vertellen je waarom en geven je tips om te stoppen met roken tijdens jouw vakantie.

Waarom is stoppen zo moeilijk?

Aan roken ben je op twee manieren verslaafd: behalve de fysieke verslaving, die veroorzaakt wordt door de toevoer van nicotine, maakt ook het psychische aspect het stoppen zo moeilijk. Die psychische verslaving heeft te maken met sleutelprikkels. Dat betekent dat roken gekoppeld is aan heel specifieke situaties, bijvoorbeeld: 

  • bij de ochtendkoffie,
  • in de wagen,
  • tijdens het telefoneren,
  • tijdens de pauze,
  • in het gezelschap van vrienden.

Je herhaalt het ritueel telkens je met deze situaties wordt geconfronteerd. Dat gedrag is voor het grootste deel aangeleerd gedurende een lange periode. Daarom vinden veel rokers het moeilijk om net dan de sigaret aan de kant te laten.

De vakantie is het ideale moment voor de rookstop

De vakantie is het ideale moment om te stoppen met roken, omdat net die dagelijkse rooksituaties waaraan zovelen gewoon zijn, er dan niet zijn: de sigaret

  • op weg naar het werk,
  • om te ontspannen tijdens de file,
  • tijdens de pauze met de collega's,
  • 's avonds op café.

Tijdens de vakantie, je eigen vrije tijd, ben je ver verwijderd van de dagelijkse rituelen die je verleiden tot roken. De vakantie is dus het ideale moment om op zoek te gaan naar de rookvrijheid!

En wie het al een week kan volhouden zonder sigaret, heeft 9x meer kans om langdurig rookvrij te blijven!

Gebruik dus de tijd in de vakantie om oude gewoonten los te laten en te ontwennen van de dagelijkse situaties waarbij je normaal naar de sigaret grijpt. Zo heb je 9x meer kans om ook op lange termijn een niet-roker te blijven.

5 tips om tijdens de vakantie te stoppen met roken

Een goede voorbereiding is essentieel!

Bereid je voor op de vakantie. Zet de redenen waarom je wil stoppen met roken op papier en bekijk ze regelmatig; dat zorgt voor een extra portie motivatie. Ken je overigens ons overzicht al Stoppen met roken: voordelen? Waarschijnlijk vind je hier wel een motivatie die bij je past. Bovendien is het zinvol om nicotinevervangers in je reisapotheek te voorzien. Heel wat NICORETTE® geneesmiddel zijn bijzonder geschikt voor op reis omdat ze handig zijn. Ze kunnen zelfs in de handbagage en zijn optimaal voor onderweg, bijvoorbeeld in de trein of op het vliegtuig, omdat je ze overal kunt gebruiken.

Zoek bewust zones voor niet-rokers op!

De bescherming van niet-rokers is in de meeste Europese landen erg strikt geregeld en in de meeste restaurants, bars en op veel openbare plaatsen geldt een rookverbod. Zoek die plekken bewust op en gebruik ze als een gelegenheid om van de sigaret af te blijven. Er zijn bovendien steeds meer niet-rokershotels, waar roken in alle ruimtes in en voor het hotel verboden is.

Eet gezond en vers!

Zeker tijdens de zomermaanden is het aanbod verse en gezonde voeding groot. Eet veel fruit, groenten en volkorenproducten en vermijd zoetigheid en vette voeding. Drink ook veel water.

Beweeg regelmatig!

Veel bewegen helpt niet enkel actief gewichtstoename voorkomen (meer hierover onder Stoppen met roken zonder bij te komen), maar zal ook het stoppen met roken een stuk makkelijker maken. Je bent met iets anders bezig, hebt minder last van stress en zult je snel fitter, frisser en gezonder voelen. Net tijdens de vakantie heb je veel tijd om in de openlucht te sporten. Of je nu gaat skiën, rondtrekken, fietsen, watersport beoefenen of strandwandelingen maken: de hoofdzaak is beweging!

Bereid je voor op je tijd na de vakantie!

Als je weer thuis bent, zul je met veel situaties geconfronteerd worden waarbij je als roker normaal naar de sigaret zou grijpen. Ga eerst na welke dagelijkse situaties je koppelt aan roken en hoe je die situaties kunt vermijden of welke afleidingstrategieën je concreet kunt gebruiken. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete muziek, eet wat lekker fruit of kauw op suikervrije kauwgom zodra je een dringend verlangen voelt naar een sigaret.