Hulp bij rookstop van de tabakoloog

Wil je stoppen met roken? Dan sta je er niet alleen voor. Je kan je laten begeleiden door een tabakoloog in combinatie met rookstophulpmiddelen. Rokers zijn niet alleen lichamelijk afhankelijk. Vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstophulpmiddelen kunnen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen opvangen terwijl een tabakoloog de roker kan bijstaan in de psychologische begeleiding om een stoppoging vol te houden. Meer uitleg over de begeleiding door een tabakoloog vind je hieronder.

Wat doet een tabakoloog?

Waarom wil je stoppen met roken? Zit je motivatie goed? Heb je ’t al geprobeerd en hoe is dat gelopen? Wat zijn de valkuilen voor jou en hoe kun je ’t beter aanpakken? Voor professionele hulp bij het stoppen met roken, kan je terecht bij een tabakoloog. Hij of zij is een deskundige die je individueel bijstaat. De tabakoloog kent alle hulpmiddelen die ter beschikking zijn, zal samen met jou een rookstopplan op maat maken en je vervolgens begeleiden tijdens dat proces. Je tabakoloog zal ook letten op factoren zoals gewichtstoename of stress als gevolg van je rookstoppoging. En vooral: hij of zij laat je niet vallen -ook als het even misgaat- en blijft samen met jou werken aan je motivatie.

Is de hulp van een tabakoloog onmisbaar om te slagen? Onderzoek wijst uit dat de combinatie van rookstopmedicatie en begeleiding door een tabakoloog wel degelijk je kansen verhoogt om succesvol te stoppen. Je bent immers niet alleen lichamelijk maar ook psychisch afhankelijk. Nicotinevervangers kunnen je lichamelijke afhankelijkheid en de ontwenningsverschijnselen opvangen. Maar ook psychologische ondersteuning is belangrijk om de sigaret voorgoed uit je leven te bannen.

Ga je te rade bij een tabakoloog, dan wordt dat gedeeltelijk terugbetaald. Soms wordt ook rookstopmedicatie gedeeltelijk terugbetaald. De tabakoloog of je huisarts kunnen je hier meer over vertellen.

Een tabakoloog kan je op vele manieren begeleiden: in groep, individueel, telefonisch en/of online (https://rookstop.vrgt.be/wat-een-tabakoloog/soorten-begeleiding). Een geregistreerde tabakoloog in je buurt vind je op de website van de VRGT.

Terugbetaling

Je begeleiding door een tabakoloog wordt deels terugbetaald door de overheid. Meer detail vind
je hier.

Alleen of liever in groep?

Dat kies je zelf. Bij een individuele begeleiding krijg je coaching op maat, met veel aandacht voor je persoonlijke situatie en je concrete mogelijkheden. Maar misschien werkt het voor jou beter binnen de dynamiek van een groep. Onder begeleiding van de tabakoloog deel je dan je ervaringen met andere rokers en leer je ook van de anderen.

Het kan ook op afstand

Zie je het niet zitten om naar een tabakoloog te gaan of blijf je liever anoniem? Tabakstop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Een gratis dienst waar je steeds terechtkan voor informatie en hulp tijdens en na het stoppen met roken. Dit platform biedt je uitgebreide informatie over verslaving, hulpmiddelen om te stoppen, tips en getuigenissen, waarheden en misverstanden over roken...

Tabakstop is elke werkdag bereikbaar van 15u tot 19u op het gratis nummer 0800 111 00.